DUT PESTİLİ:
Efsane Şebinkarahisar dutundan üretilen ana ürünlerden birisidir. Her mevsim severek tüketilen doğal, sağlıklı ve lezzetli bir besin kaynağıdır. Özellikle çocuklarımız için güvenli ve eşi bulunmaz bir eğlenceliktir. Pestilin en uyumlu partnerleri fındık ve cevizdir. Sade, fındıklı, çedeneli ve cevizli çeşitleri mevcuttur. Ayrıca, pestilin fındık ezmesi ve bal ile birleştirilmesiyle çeşitli şekillerde muhteşem tatlılar üretilmektedir.
Sade dut pestilinin kızartılarak ceviz ile birlikte tüketilmesi Şebinkarahisar yöresine ait kadim bir gelenektir. Mutlaka beğeneceğinizi umuyor ve denemenizi tavsiye ediyoruz. Kızartma işlemi için sacdan yapılmış odun sobasını günümüz itibariyle bulmak zor olduğundan çelik veya teflon tava kullanabilirsiniz.
Dut Pestili Nasıl Yapılır;
Dut şırası veya pekmezi ile un, süt ve bal karıştırılarak hazırlanan bulamacın, bez çadırlar üzerine tahta mala yardımıyla yayılıp kurutulması sonucu elde edilmektedir. Bulamacın hazırlanması esnasında kullanılan malzemenin türü, kalitesi ve formülasyonu, Atilla TİRYAKİOĞLU firması tarafından uzun yılların deneyimi sonucu belirlenmiş ve özgün bir tat elde edilmiştir. Bulamacın çadır üzerine oldukça ince ve dengeli bir şekilde yayılması, pestile güzel bir görünüm kazandırdığı gibi lezzetini de olumlu etkilemektedir. Pestilin çadırdan kusursuz bir şekilde çıkartılması da aynı şekilde olağanüstü bir sabır ve ustalık gerektirmektedir. Bu yüzden, pestil serme işlemi konuyla ilgili el becerisi gelişmiş personel tarafından yerine getirilmektedir.
Dut Pestilinin Faydaları;
Dut pestilinin doğal ve faydalı bir gıda maddesi olması, üretiminde kullanılan malzemelerden kaynaklanmaktadır. Atilla TİRYAKİOĞLU kalitesiyle üretilen dut pekmezi, Karadeniz yaylalarında üretilen katkısız doğal çiçek balı ve herhangi bir işlem görmemiş taze süt kullanılarak üretildiğinden, bu eşsiz gıda maddelerinin besin değerlerini barındırmakta ve sağlıklı ürünler arasında yerini almaktadır. Günümüzde kullanımı yaygınlaşan zararlı atıştırmalıklarının önüne geçerek, sağlıklı beslenmeye önemli ölçüde katkı sağlayan bir üründür. Doyurucudur, günlük enerji ihtiyacının kısa yoldan karşılanmasını sağlar. Sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olur, içerdiği lif sayesinde bağırsakların çalışmasını sağlar. Kilo almak isteyenler için etkili bir seçenek olabilir. Her ne kadar doğal bir ürün olsa da yüksek besin değerleri sebebiyle kilo almayı hızlandırabileceği için kontrollü tüketilmesini tavsiye ediyoruz.
Dut Pestili Nasıl Saklanır;
Saklama esnasında her şeyden önce plastik ve naylon muhafaza ürünlerinden uzak durulmalı, serin ve kuru ortamlarda muhafaza edilmelidir. Fındık ezmesi kullanılarak tatlıya dönüştürülenler hariç bütün pestil çeşitleri buzdolabı ve dondurucuda muhafaza edilebilir. Ancak, soğutucudan çıkarılan pestil son derece kırılgan bir halde olacağından, ufalanmaması için çıkarıldıktan sonra bir müddet oda sıcaklığında bekletilmesi önerilir.