PESTİL SARMASI:
Fındığın Başkenti Giresun’un en kaliteli fındıkları ile Atilla TİRYAKİOĞLU tarafından üretilen muhteşem lezzetteki dut pestilinin sıcak kaynaşmasıdır. Doğallığı, yumuşaklığı ve nefis aromasıyla güvenle tüketebileceğiniz bir lezzettir. En mutlu anlarınızı süsleyen tatlı bir ikram, gururla sunabileceğiniz anlamlı bir hediyedir. Hindistan cevizli ve kadayıflı çeşitleri mevcuttur.
Pestil Sarması Nasıl Yapılır;
Serildiği çadırdan çıkartılan sade pestil, yumuşaklığını kaybetmemesi için ayrıca kurutma işlemine tabi tutulmadan belirli boyutlarda düzgünce kesilir, arasına Giresun yöresinin en kaliteli fındıklarından hazırlanmış bol fındık ezmesi konularak yuvarlak kalem şeklinde sarılır. Üzerine öğütülmüş Hindistan cevizi veya kızartılmış ince kadayıf serpilerek yenilmeye hazır hale getirilir.
Pestil Sarmasının Faydaları;
Yüksek besin değerlerine sahip dut meyvesi, doğal çiçek balı ve taze süt gibi malzemeler kullanılarak üretilen pestil ile yüksek kalitedeki fındığın bileşimiyle üretildiğinden, besleyici özelliği tartışılmazdır. Herhangi bir koruyucu, tatlandırıcı ve renklendirici ilavesi bulunmadığı için güvenle tüketilebilecek doğal bir tatlıdır. Dut meyvesinin ihtiva ettiği vitamin ve mineraller ile fındığın zengin besin değerleri sentezlendiği için ortaya sağlıklı bir lezzet çıkmaktadır. Yüksek oranda enerjiye ihtiyaç duyan gençlerin bu ihtiyacını karşılamakta, çocukların kas ve kemik gelişimine katkıda bulunmakta oldukça etkindir. Günümüzde kullanımı yaygınlaşan zararlı atıştırmalıklarının yerini tutan, sağlıklı beslenmeye önemli katkı sağlayan, doyurucu ve enerji deposu bir üründür.
Pestil Sarması Nasıl Saklanır;
Yumuşak olmasını sağlamak için ilave kurutma işlemine tabi tutulmayan pestil ile fındık ezmesi kullanılarak üretildiğinden, soğutucu veya dondurucu cihazlarda muhafaza edilmemelidir. Aksi takdirde kısa sürede sertleşerek yenilmesi zorlaşacak ve lezzet kaybı yaşanacaktır. Serin ve kuru yerde üzeri kapatılarak muhafaza edilmelidir. Her ne kadar (1 yıl) süreyle saklanabilir olsa da, fındık ile pestilin kendine has aroması ve kokusu kaybolmadan takriben 15-20 günlük bir süre içerisinde tüketilmesi tavsiye edilir. Ürüne kimliğini kazandıran fındığın yüksek oranda yağ ihtiva etmesi sebebiyle, belirtilen ideal sürenin aşımı halinde koku ve tat değişimleri yaşanabilmektedir. Ürünün muhafazasında naylon ve plastikten uzak durulması tavsiye edilir.