Dut Pekmezi Nasıl Yapılır;
Yöresinde sektörün öncüsü konumundaki Atilla TİRYAKİOĞLU firması tarafından; dut meyvesinin zengin vitamin ve mineral değerleri korunarak kendine has bir teknikle el değmeden üretilmektedir. Pekmez üretimi için özel bir lezzete sahip olan Şebinkarahisar dutunun en olgun ve kaliteli olanları tercih edilmekte, dutlar özenli bir ayıklama işlemine tabi tutulmakta ve hijyenik ortamda soğuk sıkım tekniği kullanılarak şırası alınmaktadır. Elde edilen şıra, buhar teknolojisine dayalı olarak özel tasarlanmış bir sistemle pastörizasyon sınırlarının altında ısı uygulanarak pekmeze dönüştürülmektedir. Bu sayede meyvenin besin değerleri korunmakta ve üretilen dut pekmezi oldukça şifalı bir gıda maddesi haline gelmektedir. Lezzeti ve kalitesiyle benzerlerinden net olarak ayrılan Atilla TİRYAKİOĞLU dut pekmezi, hiçbir şekilde koruyucu ve katkı maddesi içermemektedir.
Dut Pekmezinin Faydaları;
Yüksek Besin değerlerine sahip olmakla beraber birçok hastalığa iyi geldiği ve özellikle hastalıklara karşı kalkan görevi üstlendiği uzmanlar tarafından teyit edilmektedir. Demir bakımından oldukça zengin olduğundan kansızlığa iyi gelir ve pıhtılaşmayı önler. Antioksidanlar açısından zengin olduğu için kansere karşı koruyucu etkisi olduğu kabul edilir. Kas ve kemik sağlığını korur, kemik erimesine karşı koruma sağlar. Kolesterolü dengeler, karaciğeri temizler, böbrekleri ve sindirim sistemini güçlendirir. Başta ülser olmak üzere mide rahatsızlıklarına iyi gelir ve mideyi korur. Bronşit ve astım hastalığına karşı etkili olup göğüs ağrılarını hafifletir. (Yörede yüzyıllardır öksürük ilacı olarak kullanılır ve bu konudaki faydası deneyimler sonucu kabul edilmiştir) Beyin için faydalıdır, hafızayı güçlendirir, gözün görme sistemine yararlıdır. Yüksek lif oranı sayesinde bağırsakları yumuşatır ve kabızlığa karşı etkilidir.
Özellikle Şebinkarahisar yöresine has karadut pekmezinin, aft olarak tabir edilen ağız yarası ile çocuklardan görülen pamukçuk rahatsızlığına iyi geldiği ve kısa sürede sonuç verdiği bilinmektedir. Karadut pekmezinin üretimi, yöredeki asırlık karadut ağaçlarının meyvesi kullanılarak yapılır. Benzerlerinden çok farklı bir lezzete ve aromaya sahip olan bu meyve, yiyenler için vazgeçilmez niteliktedir. Pekmezi de aynı oranda değerli ve şifalı kabul edilmektedir.
Dut Pekmezi Nasıl Saklanır;
Her tür pekmezde olduğu gibi dut pekmezinin de su ile temasının engellenmesi mutlaka gereklidir. Cam ya da toprak kaplarda muhafaza edilmesi, plastik kaplardan uzak durulması önerilir. Serin ve kuru bir ortamda ağzı kapalı olarak tutulmalı, tüketirken kullanılacak kaplar ile kaşıkların temiz ve kuru olmasına mutlaka dikkat edilmelidir. Buzdolabı ve dondurucuya konulması gereksiz olup ürünün şeklini ve tadını değiştireceği için kesinlikle tavsiye etmiyoruz.