BALLI PESTİL TATLISI:
Fındık ezmesi ile dut pestilinin birlikte sarılıp dilimlenmesi ve sızma çiçek balıyla extra tatlandırılması şeklinde üretilen diğer bir tatlı türüdür. İçerdiği fındık ezmesi ve yoğun bal ilavesiyle oldukça zengin bir tat elde edilmiştir. İnce dilimler halinde şekillendirilmiş olup zarif bir görüntüye sahiptir.
Ballı Pestil Tatlısı Nasıl Yapılır;
Serildiği çadırdan çıkartılan sade pestil, yumuşaklığını kaybetmemesi için ayrıca kurutma işlemine tabi tutulmadan belirli boyutlarda düzgünce kesilir, arasına sızma çiçek balı ile Giresun yöresinin en kaliteli fındıklarından hazırlanmış bol fındık ezmesi konularak yuvarlak şekilde sarılır. Ardından makul kalınlıkta dilimlenir ve üzerine tekrar sızma çiçek balı dökülerek hazır hale getirilir.
Ballı Pestil Tatlısının Faydaları;
Yüksek besin değerlerine sahip dut meyvesi, doğal çiçek balı ve taze süt gibi malzemeler kullanılarak üretilen pestil ile yüksek kalitedeki fındığın bileşimiyle üretildiğinden, besleyici özelliği tartışılmazdır. Herhangi bir koruyucu, tatlandırıcı ve renklendirici ilavesi bulunmadığı için güvenle tüketilebilecek doğal bir tatlıdır. Dut meyvesinin ihtiva ettiği vitamin ve mineraller ile fındığın zengin besin değerleri sentezlendiği için ortaya sağlıklı bir lezzet çıkmaktadır. Yüksek oranda enerjiye ihtiyaç duyan gençlerin bu ihtiyacını karşılamakta, çocukların kas ve kemik gelişimine katkıda bulunmakta oldukça etkindir. Günümüzde kullanımı yaygınlaşan zararlı atıştırmalıklarının yerini tutan, sağlıklı beslenmeye önemli katkı sağlayan, doyurucu ve enerji deposu bir üründür.
Ballı Pestil Tatlısı Nasıl Saklanır;
Yumuşak kıvamdaki pestil ile fındık ezmesi kullanılarak üretildiğinden, soğutucu veya dondurucu cihazlarda muhafaza edilmemelidir. Aksi takdirde kısa sürede sertleşerek yenilmesi zorlaşacak ve lezzet kaybı yaşanacaktır. Serin ve kuru yerde üzeri kapatılarak muhafaza edilmelidir. Her ne kadar (1 yıl) süreyle saklanabilir olsa da, fındık ile pestilin kendine has aroması ve kokusu kaybolmadan takriben 15-20 günlük bir süre içerisinde tüketilmesi tavsiye edilir. Ürüne kimliğini kazandıran fındığın yüksek oranda yağ ihtiva etmesi sebebiyle, belirtilen ideal sürenin aşımı halinde koku ve tat değişimleri yaşanabilmektedir. Ürünün muhafazasında naylon ve plastikten uzak durulması tavsiye edilir.